Træ-drama får ende: Dagligvarekæde rykker ind
13 træer, som måske - eller måske ikke er tilholdssted for flagermus - blev en uhyggelig lang og dyr skovtur for ejendomsudvikler Tom Jakobsens projekt.
Men nu bliver der endelig sat ekstra fart på planer, der skal åbne op for flere hundrede arbejdspladser og en ny dagligvareforretning i Aalborg Øst. Tom Jakobsen kan nu også afsløre, at der er indgået aftale med Rema 1000.
Byggeplanerne har i et par år været kørt fast på grund af krav om yderligere kommunale undersøgelser for flagermus i området.
Nu er der så landet en løsning, som godt nok er en streg i regningen, og som har rokket ved retsfølelsen hos ejendomsudviklerne.
- Men det er da positivt, at der nu er politisk vilje, så vi kan komme i gang, konstaterer ejendomsudvikler og medejer af Ejendomsudvikling Nord, Tom Jakobsen, der også kan afsløre flere detaljer om projektet.
Tom Jakobsen har med undren fulgt, hvordan der langs Universitetsboulevarden i Aalborg Øst er blevet fældet masser af træer i løbet af de godt to år, hans eget projekt har været kørt fast.
Men her er det den statslige myndighed Vejdirektoratet, som tilsyneladende er kommet nemmere om ved kravene til undersøgelser for flagermus end kommunen, i forbindelse med anlæggelsen af en p-plads ved universitetet.
Egne undersøgelser viste ellers, at eksperter ikke fandt flagermus i de 13 træer, som står på grunden på Langagervej 2 på hjørnet af Langagervej og Universitetsboulevarden.
Her vil Tom Jakobsen ombygge den eksisterende 8000 kvadratmeter store tidligere universitetsbygning til bl.a. at huse en større ingeniørvirksomhed, og på den nuværende p-plads bliver der bygget en ny dagligvareforretning.
Aalborg Kommunes forvaltning vurderede ikke, at selskabets egne undersøgelser af flagermusenes tilstedeværelse var retvisende og vurderede selv, at træerne kan være hjemsted for flagermus.
Derfor skred forvaltningen ind med en fredning af de 13 træer.
Beskyttelse af Bilag-IV arter
- 39 danske dyrearter er i EU vurderet som særligt sårbare og truede.
- Det gælder bl.a. flagermus, odder, ulv, en række insektarter samt flere forskellige padder.
- Arterne fremgår af EU’s Habitatdirektiv bilag IV og kaldes derfor i daglig tale bilag IV-arter.
- Arterne er omfattet af en streng beskyttelse.
- Bilag-IV arterne må ikke indfanges eller slås ihjel og der er forbud mod forstyrrelse eller ødelæggelse af deres yngle- og rasteområde.
- For planter gælder, at de ikke må beskæres eller graves op.
- Der kan i særlige tilfælde dispenseres fra forbuddene, hvis der ikke findes anden brugbar løsning og fravigelsen må ikke hindre opretholdelse af den pågældende bestands bevaringsstatus i området.
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø
Træerne er imidlertid en forhindring for at lave en attraktiv parkeringsplads ved kontorkomplekset, og der har også hele tiden været planer om at plante et større antal erstatningstræer for at bevare det grønne præg på grunden.
Nu må ejendomsudviklerne imidlertid sno sig og tilrette projektet efter, at de 13 træer skal blive stående.
Komplicerede regelsæt
Rådmand for By og Land i Aalborg Kommune, Jan Nymark Thaysen (V), forstår udmærket Tom Jakobsens frustrationer.
- Men vi er underlagt flere regelsæt på det område, og jeg har tiltro til, at forvaltningen har behandlet sagen efter bogen. Men jeg vil også arbejde for, at reglerne bliver forenklet, siger Jan Thaysen, der medgiver, at vurderinger for flagermus fylder rigtig meget i kommunens forvaltning.
Tom Jakobsen anslår, at forsinkelsen af projektet har kostet cirka fem millioner kroner.
Formand for Erhverv Norddanmark Rasmus Haugaard er netop blevet præsenteret for en oversigt, der viser, at flagermus har været en forhindring i 12 aktuelle lokalplan-sager i Aalborg Kommune.
Han opfordrer politikerne til at vise vilje til at anvise en smidig vej gennem reglerne for de fredede dyrearter.
- Selvfølgelig skal reglerne følges, men der er her tale om ramme-lovgivning, som er åben for en vurdering og fortolkning i kommunerne. Her vil vi forvente, at politikerne anviser den smidigst mulige vej, siger Rasmus Haugaard.
Tom Jakobsen forudser den konsekvens af den omstændelige sagsbehandling, at den enkelte udvikler eller lodsejer fremover vil være nødsaget til at rydde træer og buske på egen grund, inden der opstartes en myndighedsbehandling,
- Sikkert også træer og buske som man egentligt ønskede bevaret, og det er ærgerligt, siger Tom Jakobsen.